1 comentari

Resultats del Projecte Orenetes 2022 a Terrassa

Ja són 14 els anys en que es fa el recompte anual de nius d’oreneta a Terrassa en el marc del Projecte Orenetes endegat l’any 2007 per l’Institut Català d’Ornitologia. Aquest cens es duu a terme tant per part de membres del Grup d’Ornitologia del Centre Excursionista (gràcies!) com per part d’altres col·laboradors que hi participen desinteressadament (també gràcies!). L’any 2022 s’ha assolit el major nombre de nius en bon estat localitzats fins ara a la ciutat arribant a la xifra de 777 nius i superant la xifra de 2021 quan se’n van recomptar 677 (100 menys). D’aquests, es trobaven actius en el moment del recompte 510 (un 65%), mentre que 166 (21%) eren inactius i la resta, 101 (el 13%) es trobaven en construcció.

Aquesta xifra situa Terrassa com un dels municipis catalans amb un nombre més elevat de nius recomptats a l’espera que s’actualitzin alguns dels gràfics que es mostren al web del projecte i on es pot veure la importància de la nostra ciutat en el context català. Recordem que a partir de 2021 es canvia la metodologia de recompte, deixant de comptar-se els nius trencats i per això es trenca la sèrie de dades que s’encetava el 2007.

Respecte l’any passat destaca la rebaixa dels nius actius que han disminuït en 25 a tota la ciutat, tot i l’augment de 100 en el total i que es pot deure al fet que s’han incrementat gairebé en aquesta xifra els nius en construcció recomptats (101 per 2).

Malgrat això, com dèiem, s’ha batut el rècord de nius en bon estat detectats que fins ara estava fixat l’any passat però, en canvi, la xifra de nius en bon estat actius queda lluny (510 per 583) de l’establerta el 2019 tal i com podeu veure a l’apartat de dades del web orenetes.cat clicant al mapa damunt de la ciutat de Terrassa.

Cal dir que les dates en que es fa el recompte influeixen molt en el fet de detectar nius en construcció i si aquest es fa molt a principi de temporada se’n detecten molts més com sembla que ha estat el cas. El recompte d’aquests mateixos nius unes setmanes després hauria fet augmentar considerablement el nombre de nius actius i hauria possibilitat assolir una xifra rècord també en aquest apartat.

Mentre, el nombre de nius en bon estat però desocupats arriba a 166, xifra també rècord i que representa un 21% del total de nius en bon estat, percentatge molt semblant al de l’any passat.

Aquest gran nombre de nius comptats es deu al fet que s’ha pogut prospectar un bon nombre de barris (total o parcialment), sobre tot perifèrics, que són els més emprats per les orenetes per fer-hi els nius. Ens referim als barris de Can Parellada, Can Palet, Segle XX, La Cogullada, Roc Blanc, La Maurina, Poble Nou, Can Roca, Sant Llorenç i Les Arenes-La Grípia-Can Montllor.

Els tres barris que acumulen més nius en bon estat són els de Can Roca (25%), Can Palet (16%) i Les Arenes (14,5%), mentre que els que han augmentat més les seves xifres respecte 2021 han estat els de Can Roca (+89) i Les Arenes (+32). La resta s’ha mogut en unes xifres semblants amb petites variacions.

Els bons resultats d’enguany ens animen a seguir col·laborant en aquest recompte i intentar afegir-hi més barris potencialment interessants (Can Boada, Les Fonts, Vilardell…) que segur que ens acosten a una xifra molt més aproximada al nombre d’orenetes cuablanca que hi ha a la nostra ciutat.

One comment on “Resultats del Projecte Orenetes 2022 a Terrassa

  1. Bon dia
    No se si ho teniu comptat pero davant del meu pis al C/sant isidre 80, q es una casa 3 pisos ,cada any desde fa uns 30 anys , crec , venem unes orenetes “grans” (falciots? , vencejos?) que tenen els nius a sota les teules de la teuladas . No ho he comptat per potser hi han uns 10-12 nius .
    Solen venir cap abril i s´en van finals juny
    Per si os es ùtil

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: