Deixa un comentari

Crònica de la sortida al Turó de Montcada (18/09/2021)

El passat dissabte vam dur a terme la visita prevista al Turó de Montcada trobant-nos al seu peu amb els amics d’Acer Associació que ens havien de guiar per l’espai. L’objectiu de la sortida era triple: observar els ocells de la zona i els que migren per la serralada litoral, veure algunes de les papallones que s’hi poden trobar i conèixer el turó i quines actuacions s’hi duen a terme per tal d’afavorir-ne la conservació i la biodiversitat.

Tots coneixem el turó de Montcada doncs la seva silueta s’albira des de molts punts del Vallès i perque és una de les portes d’entrada a Barcelona, el que potser no tenim en compte és que es tracta d’un punt estratègic que comunica, malgrat tot, dos parcs naturals com són la Serra de Collserola i la Serralada de Marina. De fet, el Turó forma part del Parc de Collserola i la seva situació fa que estigui sotmès a moltes pressions de tot tipus, a més, fa més de 100 anys que s’hi desenvolupa una activitat extractiva en forma d’excavació de roques calcàries i pissarres i això n’ha configurat la seva forma actual i, també, la seva gestió ja que és propietat de l’empresa que l’explota.

Gràcies a les explicacions dels guies d’Acer vam poder conèixer de primera mà quina mena d’accions es fan per afavorir la biodiversitat de la zona (restauració d’espais afectats per les activitats extractives, manteniment de camins i espais de lleure, etc.) ja que són ells qui les dissenyen i, en molts casos, les porten a terme ja que tenen un acord de custòdia del territori amb la propietat del Turó, l’empresa cimentera Lafarge. Cal tenir en compte, però, que no sempre els interessos dels actors implicats (direcció del Parc de Collserola, propietat, ajuntament de Montcada, veïns del Turó, etc.) coincideixen de manera que no són pocs els equilibris que s’han de dur a terme per portar aquestes accions a bon port.

A més d’aquestes accions es fan seguiments de la fauna i la flora del Turó, entre ells un seguiment estandarditzat de les papallones diürnes, el CBMS del que ens van explicar la metodologia i vam dur a la pràctica identificant cadascuna de les papallones que ens sortien al pas durant l’itinerari que vam fer envoltant el Turó.

També es realitzen seguiments d’ocells com els del Projecte SOCC i vam comprovar in situ, tot i no dedicar-hi massa temps, que es tracta d’un bon punt d’observació de la migració. Des dels miradors de l’espai vam poder veure diverses espècies de rapinyaires que migren resseguint les serralades litorals i passant prop del Turó. No hi van faltar els aligots vespers, els esparvers, les arpelles, l’àguila marcenca o diversos falcònids. A més, fent l’itinerari es veuen els habituals ocells de boscos mediterranis, en trobareu el llistat a l’apartat corresponent.

En resum una sortida interessant per conèixer no només un indret proper i massa sovint ignorat sinó també per saber quin tipus de gestió es pot dur a terme en un espai natural però sotmès a pressions de tot tipus. De ben segur que hi tornarem i us convidem a acostar-vos-hi per participar a les nombroses activitats que els amics d’Acer hi organitzen.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: