3 comentaris

Resultats del Projecte Orenetes a Terrassa 2020

Ja són 13 els anys en que participem com a representants del Centre Excusionista al Projecte Orenetes, el cens d’oreneta cuablanca coordinat per l’Institut Català d’Ornitologia que es duu a terme als Països Catalans. Enguany la xifra total de nius comptats i situats sobre el mapa de la ciutat s’enfila fins els 775, una de les xifres més baixes dels darrers anys per la manca de prospeccio d’alguns barris que l’any passat i els anteriors si que haviem pogut fer. Podeu consultar la totalitat de les dades aquí.

Malgrat que la pandèmia de la Covid no ens ha afectat especialment ja que els recomptes es van fer al juny i el juliol hem descomptat diverses zones de la ciutat i, per tant, les xifres totals no són comparables havent ‘perdut’ 262 nius respecte el total de 2019 quan gairebé es va arribar al miler de nius comptats. Tot i això, Terrassa continua com una de les ciutats grans del país amb més nius localitzats al casc urbà i això que ens manquen els cursos fluvials permanents que sempre afavoreixen la presència d’orenetes.

Tot i el descens per causa de la reducció de les zones de recompte, si ens cenyim als barris que hem pogut repetir respecte 2019 veiem que les xifres són més optimistes ja que s’ha detectat un augment de nius respecte l’any passat: si el 2020, com hem dit, arribem als 775 nius, el 2019 la xifra era de 685, o sigui que en resulta un balanç positiu de +90 nius, un 13% més que l’any passat.

De les xifres totals, però, ens interessa destacar un aspecte que esdevé any rera any cada vegada més preocupant. Ens referim a l’augment del nombre de nius trencats sobre el total. Quan parlem de 775 nius localitzats enguany hem de dir que d’aquests n’hi ha fins a un 43% de trencats, o sigui que de nius potencialment emprats per les orenetes (ocupats o no) n’hi ha poc més de la meitat, 433. L’any passat el percentatge de trencats era del 34% o sigui 1 de cada 3, ara ens acostem molt a 1 de cada 2.

Com es pot observar al mapa de la imatge (que indica les zones de mostreig i els punts on es situen els nius) la majoria de nius es concentren als barris perifèrics de la ciutat doncs la proximitat a les zones d’alimentació (cal que hi hagi zones amb vegetació on hi ha més volum d’insectes) sembla determinant per a la seva localització. Així, tant als barris de les zones Nord (barris de Sant Eloi, Can Roca i Poble Nou), Oest (Roc Blanc, La Cogullada), Est (Sant Llorenç) com al Sud de la ciutat (Segle XX, Can Parellada, Les Fonts) hi trobem nius de forma majoritària en blocs de pisos tant nous com antics i en naus industrials antigues allí on encara es conserven.

En nombres absoluts, el barri on hi ha més nius és el de Sant Eloi-Can Roca que encapçala el rànquing concentrant-ne fins el 32%, seguit dels barris del Segle XX (17%) i de Roc Blanc (14,6%). Després ja vindrien els barris de Les Fonts (11,2%) i, més allunyats, els de Sant Llorenç (8,8%), la Cogullada (6,2%) i Poble Nou (5,9%) amb el de Can Parellada a la cua amb el 4% restant.

Pel que fa al percentatge de nius trencats destaquen negativament els barris de Les Fonts (65% de trencats!), Sant Eloi- Can Roca (54%) o Sant Llorenç (50%). Per contra, molt per sota de la mitjana trobem els barris de La Cogullada o Can Parellada.

En l’evolució d’un any per l’altre en aquells barris que s’han repetit enguany, es detecta un descens de nius destacable al barri de Les Fonts (un 27% menys de nius) i a La Cogullada (-23%). Per contra, en d’altres s’han trobat més nius i entre ells destaca el de Poble Nou que n’afegeix un 44% més.

Com podeu veure, és important poder mantenir aquest recompte ja que les dades que anem afegint ens aporten informació que pot ser molt valuosa de cara a possibles accions per a revertir les tendències que van a la contra de la presència de la oreneta cuablanca a la nostra localitat. Per una banda seguim constatant com segueix a l’alça la intolerància respecte la presència dels nius en cases particulars i, per l’altra, es continuen destruïnt nius quan s’efectuen obres de reforma o d’enderroc de naus i/o habitatges sense que s’obligui a fer un mínim d’actuacions per a restaurar-los.

L’any vinent esperem poder seguir endavant amb un projecte que creiem important per al seguiment de la biodiversitat de Terrassa i que resta obert a qui hi vulgui col·laborar a partir de la propera temporada de primavera-estiu 2021.

3 comments on “Resultats del Projecte Orenetes a Terrassa 2020

  1. Bona feina!
    L’any que bé compteu amb la meva col.laboració per fer el cens de nius.

  2. […] el marc del projecte Orenetes, el Grup d’Ornitologia de Terrassa, manifestava que Terrassa continua com una de les ciutats […]

  3. […] podeu comprovar als resums anuals que hem anat publicant en aquest mateix blog (per exemple el de 2020). Pensem que, si bé aquests canvis simplifiquen la recollida de dades, pel que fa a la xifra de […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: