Deixa un comentari

Resultats del Projecte Orenetes 2019 a Terrassa: més de 900 nius detectats!

Per 12è any consecutiu hem participat des del Centre al Projecte Orenetes, el cens d’oreneta cuablanca coordinat per l’ICO que es duu a terme als Països Catalans. El total de nius censats al municipi de Terrassa i situats damunt del mapa de la ciutat, amb carrer i adreça  és de 947, una xifra en línia amb les que hem anat recopilant els darrers anys i que es troba al voltant dels 800-900 nius amb altibaixos segons els barris que es poden censar.

Cal tenir en compte que l’esforç dedicat a les unitats de mostreig (que es miren de correspondre amb els barris) no és sempre igual i que la majoria de variacions d’un any per l’altre es deuen a poder censar o no determinats barris. Enguany hem incrementat l’esforç arribant a més barris i situant Terrassa com una de les ciutats grans on es localitzen més nius, fet important tenint en compte l’extensió de la trama urbana i que parlem d’una ciutat sense cursos fluvials permanents ni propers.

Com es pot observar al mapa de la imatge (que indica les zones de mostreig, els punts verds són els que mostren dades) la majoria de nius es concentren als barris perifèrics de la ciutat doncs la proximitat a les zones d’alimentació (cal que hi hagi zones amb vegetació on hi ha més volum d’insectes) sembla determinant per a la localització dels nius. Així, tant als barris de les zones Nord (barris de Sant Eloi, Can Roca i Poble Nou), Oest (Roc Blanc, La Maurina, Cogullada), Est (Sant Llorenç, Les Arenes-La Gripia) com al Sud de la ciutat (Segle XX, Can Parellada, Les Fonts) hi trobem nius localitzats de forma majoritària en blocs de pisos tant nous com antics i en naus industrials antigues allí on encara es conserven.

terrassa_19

En nombres absoluts, el barri on hi ha més nius és el de Sant-Eloi que encapçala el rànquing concentrant fins el 19%, seguit dels barris de Les Fonts (13%) i Segle XX (11%). Després ja vindrien els barris de La Maurina i Roc Blanc (amb un 10% del total cadascún), Can Boada (9%) i Sant Llorenç (7%), i a la cua, la Cogullada (6,5%), Les Arenes-La Grípia (5,3%), Poble Nou (3,4%) i Can Parellada i Vilardell amb un 3% cadascún.

La majoria de nius eren ocupats en el moment del cens (el 62%) mentre que fins 1 de cada 3 dels que s’han comptabilitzat (el 29%) eren trencats. En aquest darrer cas destaquen negativament els barris de Sant Eloi-Can Roca, Poble Nou o Les Fonts amb un tant per cent de nius trencats superior al 43%. Per contra, molt per sota de la mitjana trobem els barris de La Cogullada, La Maurina i Roc Blanc.

En l’evolució d’un any per l’altre ens aquells barris que s’han repetit enguany, es detecta un descens de nius destacable al barri del Segle XX (un 36% menys de nius), a Sant Eloi-Can Roca on s’ha perdut un 21% dels nius (disminució raonable perquè la unitat de mostreig ha estat enguany més petita) i a Les Arenes-La Grípia on la disminució ha estat d’un 14%. Per contra, en d’altres s’han trobat més nius i entre ells destaca el de Roc Blanc que n’afegeix un 30% més.

Mica en mica i gràcies a la inestimable col·laboració d’uns quants companys del Grup ens acostem a l’ideal de poder prospectar el màxim de barris on pensem que hi pot haver nius i poder contribuir a la conservació dels mateixos perque la tendència general és a la baixa: per una banda comprovem com creix la intolerància respecte la presència dels nius en cases particulars i, per l’altra, es segueixen destruïnt nius quan s’efectuen obres de reforma o d’enderroc de naus i/o habitatges sense que s’obligui a fer un mínim d’actuacions per a restaurar-los.

L’any vinent seguirem endavant amb el projecte i si hi voleu col·laborar ens posem a la vostra disposició a partir de la primavera de 2020!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: