Deixa un comentari

Projecte Orenetes 2018: a Terrassa es manté prop dels 900 el nombre de nius d’oreneta cuablanca !

Després de 12 anys participant al Projecte Orenetes seguim constatant que a Terrassa es manté una població d’oreneta cuablanca propera al miler de nius ja que si bé enguany n’hem comptabilitzat 865 (gairebé els mateixos que el 2017, 866) no s’ha pogut mantenir la mateixa àrea de prospecció cosa que ens hauria aproximat molt a aquesta xifra.

De fet, mentre per una banda aquesta àrea s’ha ampliat  (nova colònia detectada a la N-150, prop de Can Barba), per l’altra s’ha escurçat (no s’ha prospectat el barri de les Fonts, per exemple) de manera que es manté gairebé idèntica la xifra global tot i variar l’àrea d’un any per l’altra.

A la pàgina web del projecte es pot consultar el nombre global  de nius a més de la seva localització concreta sobre el carrerer de la ciutat. També s’hi pot comprovar com Terrassa segueix entre les ciutats capdavanteres en nombre de nius censats a més de ser la primera entre les grans ciutats catalanes tenint en compte les dificultats logístiques que la seva gran extensió comporta alhora de fer el recompte.

SONY DSCEls barris visitats enguany (totalment o parcial) han estat: Centre, La Cogullada, Segle XX, Can Parellada , Torre-sana, Can Roca, Vilardell, Les Arenes-La Gripia, Sant Llorenç, Roc Blanc i la Maurina. La majoria de nius detectats (tant ocupats com desocupats, com trencats) es concentra als barris de Can Roca (26,6%) i del Segle XX (18,6), seguits de La Maurina (10,9%) i la nova colònia detectada al disseminat de la N-150 (10%). Mentre que la resta ja presenten xifres més baixes: Sant Llorenç (8%), Roc Blanc (8%), Les Arenes (7%), la Cogullada (4%), Can Parellada (3,5%) i Vilardell (3%). Al barri del Centre es conserven nius de manera ben testimonial. Pel que fa al percentatge de nius trencats, Can Roca presenta unes xifres de gairebé el 50%, molt per sobre del 35% del global.

Es segueix constatant com desapareixen nius i petites colònies que, per sort, queden compensades per la descoberta d’altres, algunes en edificis de recent construcció i tot. Caldrà veure com responen a la llarga els veïns d’aquests nius i si els segueixen tolerant a les seves façanes ja que no sempre és així.

Després de 12 temporades seguim fent una feina que creiem que té sentit i que ens mostra com les orenetes persisteixen en acompanyar-nos en el dia a dia de la nostra vida quotidiana. L’objectiu per l’any vinent és, un cop més, fer un esforç extra per detectar el màxim de nius i tenir una foto més aproximada de la realitat, esperem que gràcies a l’ajut dels voluntaris que hi col·laboren (moltes gràcies un cop més!!) i de qui s’hi vulgui afegir ho poguem aconseguir l’any 2019.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: