Deixa un comentari

Crònica del curs ‘La caricatura del cant dels ocells’ 17 i 26 de maig de 2018

Els passats dies 17 i 26 de maig es va dur a terme el curs impartit pel biòleg i consultor ambiental Pere Alzina i que constava de 2 sessions. Durant la sessió teòrica es va explicar el mètode de la caricatura del cant dels ocells de manera en varem sortir sent capaços de dibuixar-los després de fer-nos les preguntes oportunes i així poder comparar-los entre si. Amb l’ajut de diversos exemples varem comprovar les subtils diferències entre cants aparentment molt similars a primer cop d’orella com els que tenen la puput i el cucut o els de la tòrtora turca i el tudó, entre d’altres.

IMG_9338

La sessió pràctica es va dur a terme a l’Anella Verda de Terrassa, concretament fent un itinerari pel torrent de la Betzuca després de sortir del Centre d’Informació Ambiental Bon Vilar. De seguida vam poder començar a aplicar la tècnica apresa a la sessió teòrica escoltant i identificant el cant de diverses espècies: pit-roig, raspinell, pinsà, rossinyol, mallerengues blava i carbonera, cargolet, etc. Va ser particularment instructiu poder fixar-se en les diferències d’aquelles espècies que comparteixen hàbitat i que acostumem a confondre. Aquest és el cas, per exemple, dels cants del gratapalles i del mosquiter pàl·lid o els dels picot verd i del colltort.

IMG_9342

A banda de fixar-nos en el cant, també es donava informació sobre la biologia de l’espècie, costums, canvis en la seva abundància i múltiples referències culturals (al nom, a la presència de l’espècie en dites populars i llegendes o en la literatura…) de manera que s’inseria cada ocell en un context ‘bio-socio-cultural’ que va resultar molt enriquidor per als presents.

IMG_9340

Finalment, després de veure i rebre una explicació sobre les diferents guies, llibres i literatura sobre els ocells es va acabar discutint de temes tant diversos com l’origen del megalitisme o l’obra literària de Verdaguer o Segarra. Tot plegat molt interessant i, sobre tot, molt útil per gaudir encara més de les sortides a observar/escoltar ocells. Us recomanem que seguiu els seus cursos i activitats per si no vau poder venir al curs.

Us recordem que la propera setmana tenim cita el dimecres dia 13/06 al local del CET per preparar la sortida del dissabte 16/06 al Cadí on esperem veure un munt d’espècies d’ocells de muntanya.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: