Deixa un comentari

Projecte Orenetes 2017: més de 850 nius d’Oreneta cuablanca detectats en el cens d’enguany a Terrassa!

Un any més (i ja són 11 les temporades, 2007-2017, en les que recopilem dades) des del Grup d’Ornitologia hem participat al Projecte Orenetes. Enguany s’ha ampliat l’àrea de prospecció respecte 2016, afegint gran part del barri de la Maurina. Aquest fet ha comportat la descoberta de noves colònies i, per tant, l’augment del nombre total de nius detectats. Així el nombre de nius comptabilitzats s’enfila fins els 866 mentre que el nombre de nius ocupats per orenetes assoleix els 484 (l’any passat foren 766 i 468 respectivament). Pel que fa al nombre de nius trencats, aquest és de 292 xifra que suposa un 34% del total.

A la pàgina web del projecte podeu veure les dades en conjunt a més de la localització concreta de tots els nius. Si aneu al ‘resum per municipi’ podreu comprovar com Terrassa es situa com una de les ciutats capdavanteres en nombre de nius censats i la primera, sens dubte, entre les grans ciutats de Catalunya

orenetes16

Els barris visitats enguany (totalment o parcial) han estat: Centre, La Cogullada, Segle XX, Can Parellada , Torre-sana, Can Roca, Vilardell, Les Arenes-La Gripia, Les Fonts, Sant Llorenç, Roc Blanc i la Maurina. La majoria de nius detectats ocupats per orenetes es concentra als barris de La Maurina (21,4%) i del Segle XX-La Cogullada (25%), seguits de Can Roca (18,4%) i Les Fonts (14%). Mentre que la resta ja presenten xifres més baixes: Sant Llorenç (8,5%), Les Arenes (5,8%), Vilardell (4%), Roc Blanc (3%) i Can Parellada (2%). Al barri del Centre es conserven niu de manera ben testimonial. Pel que fa al percentatge de nius trencats, Can Roca i la Maurina presenten unes xifres gairebé del 50% entre nius sencers i nius trencats.

En aquest sentit, les causes de desaparició dels nius rauen en les rehabilitacions de façanes i en la poca tolerància d’alguns veïns envers les molèsties que ocasionen (acumulació d’excrements) doncs es detecta un augment dels diferents estris col·locats a les finestres i façanes per evitar que les orenetes hi facin els nius.

Després d’una dècada de recomptes les xifres globals es van mantenint tot i que ha estat difícil mantenir sempre la  prospeccció de les mateixes zones. El que sí s’ha comprovat és que la desaparició d’una colònia consolidada difícilmente es restitueix completament.

Cal esmentar que augmentant l’esforç de prospecció encara es podrien detectar més nius doncs hi ha d’altres barris on sabem que hi ha algunes colònies però que no s’han pogut censar (Can Palet, Can Boada…). Si algun any aconseguim censar totes aquestes zones de ben segur que es podria assolir una xifra de nius superior al miler. Animeu-vos que l’any vinent hi tornarem!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: