2 comentaris

10 anys de censos del Projecte Orenetes a Terrassa!

orenetes16Des del Grup d’Ornitologia del CET s’ha participat per desè any consecutiu (2007-2016) al Projecte Orenetes. Enguany s’ha ampliat l’àrea de prospecció respecte 2015, afegint part del barri de Roc Blanc. Malauradament no s’ha pogut repetir el cens de la zona de Can Boada-Torrent de Pere Parres de manera que la xifra global de nius detectats és inferior a la de l’any passat. Enguany el nombre de nius comptabilitzats es queda en els 766 mentre que el nombre de nius ocupats per orenetes assoleix els 448 (l’any passat foren 893 i 529 respectivament). Pel que fa al nombre de nius trencats, aquest és de 260 xifra que suposa un 34% del total.

Cal esmentar que augmentant l’esforç de prospecció encara es podrien detectar més nius doncs hi ha d’altres barris on sabem que hi ha algunes colònies però que no s’han pogut censar (Can Palet, La Maurina…). Un dels objectius per l’any vinent seria provar de censar totes aquestes zones que de ben segur que permetrien assolir una xifra de nius superior al miler.

Els barris visitats enguany han estat: Centre (parcialment), La Cogullada, Segle XX, Can Parellada (en part), Torre-sana, Can Roca, Vilardell, Les Arenes-La Gripia (en part), Les Fonts (en part), Sant Llorenç (en part) i Roc Blanc (en part). La majoria de nius detectats es concentra als barris de Can Roca (29%) i del Segle XX (25%), seguits de Les Fonts (14%), Sant Llorenç (9,6%), Les Arenes (7,8%) i La Cogullada (5,3%), mentre que la resta ja presenten xifres més baixes: Vilardell (3,6%), Can Parellada (3%) i el Centre i Roc Blanc (1% cadascún). Pel que fa al percentatge de nius trencats, Can Roca torna a liderar aquesta classificació amb gairebé un de cada dos nius trencats (44%).

Com cada any, les causes de desaparició dels nius rauen en les rehabilitacions de façanes (se n’ha detectat una en una nau del Segle XX feta en ple període de nidificació!) i en la poca tolerància d’alguns veïns doncs es detecta un augment dels diferents estris col·locats a les finestres i façanes per evitar els nius.

Després de 10 anys de censos (el primer fou el 2007) les xifres globals es van mantenint tot i que ha estat difícil mantenir sempre la  prospeccció de les mateixes zones. El que sí s’ha comprovat és que la desaparició d’una colònia consolidada difícilmente es restitueix completament.

SONY DSC

Oreneta cuablanca construïnt el niu.

Dels 88 municipis on s’ha dut a terme el cens el 2016 (alguns encara pendents de tancar dades) Terrassa es situa com una de les poques ciutats grans on aquest es realitza de manera extensa de manera que ofereix xifres ben destacades: és la 2a població catalana en nombre de nius detectats i la 4a en nombre de nius ocupats per orenetes, mentre que la xifra de nius trencats es situa una mica per sobre del promig del conjunt de municipis. Cal tenir en compte que la majoria d’altres poblacions que encapçalen el rànquing (Valls, Capçanes, La Bisbal del Penedès,…) tenen una superfície molt més petita fent molt més fàcil tant la detecció com el comptatge dels nius. Podeu veure els resultats de tots els municipis participants al projecte i la localització de tots els nius edifici per edifici a: http://www.orenetes.cat/resum-municipi/

Insistim en donar les gràcies als companys que han col·laborat en el cens i esperem poder continuar-lo efectuant l’any vinent.

2 comments on “10 anys de censos del Projecte Orenetes a Terrassa!

  1. Sóc Joan Bernils, ornitòleg i agent rural; si detecteu que hi ha umes obres de rehabilitació a un edifici on hi ha nius de oreneta,falciot o ballester aviseu-nos.Encara que sigui fora l’època de nidificació.També ens els casos de instal.lació de tabics pluvials en edificis alts on hi ha nius de falciots,ballesters i ratpenats.Podeu trucar al 112 o al 935617000 central dels agents rurals.

    Enviado desde Yahoo Mail con Android El jue 6 6e oct 6e 2016 a las 22:26, Grup Ornitologia CE Terrassa escribió: | ocellsceterrassa posted: “Des del Grup d’Ornitologia del CET s’ha participat per desè any consecutiu (2007-2016) al Projecte Orenetes. Enguany s’ha ampliat l’àrea de prospecció respecte 2015, afegint part del barri de Roc Blanc. Malauradament no s’ha pogut repetir el cens de la zo” | |

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: