Deixa un comentari

Crònica de la sortida a la desembocadura del Besòs. 16/04/2016

Dissabte passat vam gaudir d’una magnífica matinal de migració primaveral a un indret que, si no es coneix, no sembla que tingui aquestes possibilitats. Molt ben guiats per en Xavier Larruy aprofitant el programa d’activitats impulsat per la AMB vam recòrrer el tram final del riu en el que és un dels millors moments per fer-ho.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Desembocadura del riu.

Tot i la migradesa de l’espai i la freqüentació excessiva que pateix, és un punt primordial d’arribada per a molts petits migrants que troben un recer després de travessar el mediterrani provinents de més enllà del desert del Sahara. Aquest és el cas concretament d’algunes de les espècies que vam poder observar i de moltes altres que no vam veure en aquell moment però que en són ‘clientes’ habituals.

Al llistat de les espècies identificades podreu observar, per exemple, ocells com el capsigrany i també el capsigrany balear, espècie diferent de l’anterior, alguns exemplars del qual es passen de llarg de les Illes i arriben a la Catalunya litoral. Altres espècies que passen per casa nostra en el seu viatge nord enllà son el mosquiter de passa, el mastegatatxes, la cuereta groga o la cotxa cua-roja. Igualment vam veure ocells que venen a nidificar a Catalunya i arriben tot just per aquestes dates com el rossinyol, la tallareta vulgar o el tallarol de garriga.

Cal dir que amb unes altres mesures de gestió potser es podria incrementar tant el nombre d’espècies que s’hi aturen com les que hi crien que ara tenen prou dificultats en mig de tants visitants i amb uns condicionants com els que representen la central tèrmica adjacent i la gestió del cabal del riu. A més, un espai que ara és un solar molt interessant (La Catalana) segur que acabarà urbanitzat ben aviat…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Solar de La Catalana, a tocar del riu.

Qui vulgui conèixer l’espai o tornar-hi pot fer-ho el diumenge vinent doncs s’ha organitzat un anellament pel matí aigües amunt del pont del tren, a uns 500 metres de la desembocadura, just on comença la gespa i hi ha una rampa d’accés al riu, entre les 10 h i les 13h. L’objectiu és mostrar la varietat d’ocells de mida petita que s’aturen a la llera del riu i la vegetació dels marges durant la migració. Ja ho sabeu!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: