Deixa un comentari

Resultats del Projecte Orenetes 2015 a Terrassa: prop de 900 nius detectats,la xifra més alta mai assolida!

Des del Grup d’Ornitologia del CET s’ha participat per novè any consecutiu al Projecte Orenetes. Enguany s’ha ampliat l’àrea de prospecció respecte 2014, recuperant el cens de la zona de Can Boada-Torrent de Pere Parres de manera que la xifra global de nius detectats augmenta. Enguany el nombre de nius detectats ha pujat fins els 893 (167 més que els 726 de l’any 2014), el nombre de nius ocupats per orenetes també augmenta passant dels 480 als 529. També puja, malauradament, el nombre de nius trencats afegint-ne 48 més per assolir els 271. El percentatge de nius trencats sobre el total és manté al voltant del 30% com durant el 2014.

Cal esmentar que potencialment encara es podrien detectar més nius doncs hi ha d’altres barris on sabem que hi ha algunes colònies però que no s’han pogut prospectar (Can Palet, La Maurina…).

Situació de les àrees prospectades al cens 2015

Situació de les àrees prospectades al cens 2015

 Els barris visitats enguany han estat: Centre (només una part), La Cogullada, Segle XX, Can Parellada (en part), Torre-sana, Can Roca, Vilardell, Les Arenes-La Gripia (en part), Les Fonts i Sant Llorenç (en part), Can Boada i Torrent de Pere Parres (en part). La majoria de nius detectats es concentra als barris del Segle XX (25%) i de Can Roca (20%), seguits de Les Fonts (12,6%), Les Arenes (8,4%) i Sant Llorenç (7%), mentre que la resta ja presenten xifres més baixes: Can Boada del Pi (5,4%), Can Boada casc antic (5%), Pere Parres (4,8%), Vilardell (4,6%), La Cogullada (4%) i el Centre (1%). Pel que fa al % de nius trencats, Can Roca presenta la xifra més destacada amb un 45% dels nius trencats.
Com cada any, les causes de desaparició de nius rauen en les rehabilitacions de façanes i en la poca tolerància d’alguns veïns (augmenten els diferents estris col·locats a les finestres i façanes perque no els puguin fer).
Després de 9 anys de censos (el primer fou el 2007), enguany s’ha assolit la xifra més elevada tant de nius detectats com de nius ocupats, superant el rècord registrat l’any 2011 quan les xifres foren de 846 i 502. Malgrat aquesta dada, s’intueix una evolució negativa del nombre de nius detectats i del nombre de nius ocupats amb la desaparició o minva d’algunes colònies, mentre l’augment global l’hem d’atribuïr a una més extensa prospecció del territori.
Dels 89 municipis on s’ha dut a terme el cens el 2015 (alguns encara pendents de tancar dades) Terrassa es situa com una de les poques ciutats grans on aquest es realitza de manera extensa de manera que ofereix xifres ben destacades: és la 1a població en nombre de nius detectats i la 2a en nombre de nius ocupats per orenetes, mentre que la xifra de nius trencats es situa una mica per sobre del promig del conjunt de municipis. Cal tenir en compte que la majoria d’altres poblacions que encapçalen el rànquing (Valls, Vallmoll, Marçà, Solsona…) tenen una superfície molt més petita fent molt més fàcil tant la detecció com el comptatge dels nius. Podeu veure els resultats de tots els municipis participants al projecte i la localització de tots els nius a: http://www.orenetes.cat/resum-municipi/
Donant les gràcies als companys que han col·laborat en el cens, esperem poder continuar-lo efectuant l’any vinent en la que serà la desena edició.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: