Deixa un comentari

Resultats del Projecte Orenetes a Terrassa 2014: Gairebé 500 nius d’orenetes al casc urbà.

Ubicació dels nius d'orenetes a Terrassa. www.orenetes.cat

Ubicació dels nius d’orenetes a Terrassa. http://www.orenetes.cat

Des del Grup d’Ornitologia del CET s’ha participat un cop més al Projecte Orenetes (i ja és el vuitè any consecutiu). Enguany s’ha prospectat la mateixa àrea que l’any 2013 pel que els resultats són plenament comparables. Així, tot i que el nombre total de nius detectats ha baixat (enguany han estat 726 respecte els 820 de l’any 2013), el nombre de nius ocupats per orenetes puja passant dels 447 als 480. La diferència rau en que el 2014 s’han detectat molts menys nius trencats que l’any anterior (328 per 223, passant-se d’un 40% de nius detectats trencats a un 30%). Cal esmentar que hi ha d’altres barris on sabem que hi ha algunes colònies però que no s’han pogut prospectar (Can Boada, Torrent Pere Parres, Can Palet…).

 Els barris prospectats són: Centre (només una part), La Cogullada, Segle XX, Can Parellada, Torre-sana, Can Roca, Vilardell, Les Arenes-La Gripia, Les Fonts i Sant Llorenç. La majoria de nius detectats es concentra als barris de Can Roca (28%) i del Segle XX (27%), seguits de Les Fonts (12%), Les Arenes (9%) i Sant Llorenç (9%), mentre que la resta ja presenten xifres més baixes: La Cogullada (6%), Vilardell (5%) i el Centre (1%). Pel que fa al % de nius trencats, La Cogullada i Can Roca presenten la xifra més destacada amb un 40% dels nius trencats.
Com cada any, les causes de desaparició de nius rauen en les rehabilitacions de façanes (n’hem detectat vàries, amb pollets morts i tot, encara que les orenetes insisteixen i tornen a fer els nius) i en la poca tolerància d’alguns veïns (augmenten els diferents estris col·locats a les finestres perque no els puguin fer).
Després de 8 anys de censos (el primer fou el 2007), en general s’observa una davallada del nombre de nius detectats i del nombre de nius ocupats encara que moltes de les diferències que trobem entre uns anys i uns altres són fruit de canvis en l’àrea prospectada amb l’aparició/desaparició d’alguns barris.
Dels 101 municipis on s’ha dut a terme el cens el 2014 (alguns encara pendents de tancar dades) Terrassa es situa com una de les poques ciutats grans on aquest es realitza de manera extensa de manera que ofereix xifres ben destacades: és la 4a població en nombre de nius detectats i la 3a en nombre de nius ocupats per orenetes, mentre que la xifra de nius trencats es situa en el promig del conjunt de municipis. Cal tenir en compte que la majoria d’altres poblacions que encapçalen el rànquing (Valls, La Bisbal del Penedès, Falset…) són molt menys extenses fent molt més fàcil tant la detecció com el comptatge dels nius.
Donant les gràcies als companys que han col·laborat en el cens, esperem poder continuar-lo efectuant l’any vinent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: