Deixa un comentari

Terrassa manté per sobre dels 800 el nombre de nius d’oreneta cua-blanca al casc urbà

Durant el 2013 s’ha dut a terme a Terrassa, per setè any consecutiu, el recompte de nius d’oreneta cua-blanca dins el marc del Projecte Orenetes. Els resultats dels recomptes fets (per companys del Grup d’Ornitologia del CET però també per d’altres persones a nivell particular) mostren com el total de nius recomptats a diferents zones de la ciutat es manté per sobre dels 800, concretament la xifra és de 820 nius localitzats. Amb aquest volum de nius, només la ciutat de Cervera supera la xifra de Terrassa entre els més de 70 municipis que enguany apleguen aquestes dades essent, amb molta diferència, la localitat de l’entorn de Barcelona amb més nius localitzats (el 5% del total de Catalunya). A més, cal esmentar que el context on s’assoleix aquesta xifra és, a priori, menys favorable i més hostil que en d’altres indrets: urbanització intensa, contaminació, activitat agrícola en declivi, manca de cursos permanents d’aigua, etc. Podeu consultar tots els resultats detallats de Terrassa (i de totes les altres localitats participants al projecte) a: http://www.orenetes.cat/resum-municipi/  i també un resum dels mateixos a l’Anuari Estadístic de Terrassa 2013 a: http://www2.terrassa.cat/laciutat/xifres/A2013/index.php?n=11.03.06
Localització dels nius d'Oreneta cua-blanca a Terrassa. 2013

Localització dels nius d’Oreneta cua-blanca a Terrassa. 2013

L’evolució del total de nius ha estat mínima respecte 2012 ja que la diferència és de només 6 menys (826 per 820). Si que hi ha hagut molta més diferència pel que fa al recompte dels nius ocupats per orenetes doncs la rebaixa ha estat notable: si al 2012 aquesta xifra era de 515, enguany ha baixat fins els 446. Aquestes diferències les hem d’atribuïr, sobre tot, a l’augment del nombre de nius trencats (se n’han recomptat 330). De fet, el % de nius trencats sobre el total de nius localitzats assoleix enguany el 40,2% mentre el 2012 era de poc més del 36%. Cal fer esment que aquesta xifra al conjunt de nius localitzats a Catalunya és d’un 29,6% (4.933 trencats sobre 16.706 totals).
Pel que fa a la distribució de les unitats de mostreig a Terrassa, aquestes es localitzen a la perifèria de la ciutat i, tot i la voluntat de mantenir les mateixes any rera any, hi ha hagut algun canvi. En concret, s’han repetit les mateixes unitats pel que fa als barris de La Cogullada, Segle XX, Can Parellada, Vilardell, Sant LLorenç, Grups Sant Eloi-Can Roca, Centre i Les Arenes-La Grípia però no s’han pogut fer les corresponents als barris de Can Boada i Can Boada del Pi. A canvi, enguany s’afegeixen unitats de mostreig noves corresponents al barri de Les Fonts. Tenint en compte que aquest barri ha aportat una xifra similar a la que aportava la zona de Can Boada podem concloure que, pel que fa al conjunt de Terrassa, les dades 2012 i 2013 són comparables i que si l’any vinent podem recuperar aquestes unitats no mostrejades es superarà de llarg la xifra rècord de nius localitzats aconseguida anys enrera.
Per barris, la majoria de nius (fins el 57%) es reparteixen entre els Grups Sant Eloi-Can Roca i el Segle XX (266 i 206 respectivament), seguits de Les Fonts (103), les Arenes-La Grípia (67), Sant Llorenç (59), la Cogullada (47), Vilardell (35), Can Parellada (32) i uns testimonials 5 nius al Centre. Les principals tipologies d’assentament de les colònies han estat blocs de pisos (predominants als polígons d’habitatge de Sant Llorenç, Can Parellada, Vilardell o Sant Eloi) i naus industrials (sobre tot, Segle XX i la Cogullada). Pel que fa a la distribució dels nius ocupats, segueix una pauta similar entre els barris ja citats, matisada però pel % de nius trencats que assoleix les xifres més altes a Les Fonts (52%), La Cogullada (49%) i Sant Eloi-Can Roca (49%), mentre la més baixa es registra a Les Arenes-La Grípia (només un 12% dels nius estàven trencats). De l’evolució dels nius localitzats per barris d’un any per l’altre cal destacar els augments a Les Arenes-La Gripia (+12), Sant Eloi-Can Roca (+11) i Segle XX (+10), el manteniment o lleugeres variacions a La Cogullada (0), Centre (-3), Can Parellada (-3) i Vilardell (-2), i el fort descens a Sant Llorenç (-28) producte de les rehabilitacions que s’estan duent a terme i d’una creixent intolerància envers les molèsties ocasionades per la presència dels nius. Podeu veure aquesta informació en forma de gràfics a: orenetes13
Finalment, agraïr un cop més el suport dels companys del Grup d’ornitologia que col·laboren en el projecte i animar-vos a participar a l’edició 2014 per tal de poder seguir aportant una informació molt valuosa per posar de relleu la biodiversitat del medi urbà que encara aplega Terrassa.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: