Deixa un comentari

CONFERÈNCIA: “NATURA SONORA” A càrrec d’Eloisa Matheu, biòloga i editora de sons de la natura

Dissabte 28 de setembre a 2/4 de 7 de la tarda a la Sala Àngel Casanovas – Acte del Dia Mundial de les Aus.

“Els animals es comuniquen mitjançant el so, l’olor i per suposat la vista. Per a molts d’ells (la majoria de les aus, granotes i gripaus, alguns grups d’insectes, determinats mamífers), el so juga un importantíssim paper en la comunicació, tant o més que a través dels canals visuals o olfactius, i no només únicament durant l’estació reproductora. Alguns ocells són tan semblants que només es poden distingir, almenys a simple vista, pel seu cant, i per a ells el cant constitueix una barrera que impediría la hibridació. En una bassa, mascles granotes i gripaus de diferents espècies emeten el seu particular cant per atreure les femelles i aquestes sabran distingir pel cant el mascle de la seva espècie i fins i tot entre aquests, aquell amb unes millors qualitats per a la reproducció. El mateix ocorre a l’estiu en un erm on canten diferents espècies d’ortòpters, cadascuna amb el seu ritme particular. Els cérvols, amb els seus imponents cornamentes, dissuadeixen als seus oponents amb aquest particular bram que els ha d’informar de la seva edat i bona forma física.”

natura_sonora

Eloisa Matheu és biòloga especialitzada en Zoologia. Després d’un període treballant en diversos àmbits de recerca del Departament de vertebrats de la UB, es va iniciar en 1987 en el món de la comunicació animal de so i enregistrament de les seves vocalitzacions. Els seus primers treballs publicats consisteixen en l’edició d’ocells de directrius de sonores primers d’Espanya i això crea l’etiqueta Alosa (Alosa en català) l’any 1990. Durant aquest temps es concentra en
la gravació de la vida silvestre i els concerts de la natura, tant a Espanya com en diferents parts del món i edita diverses obres de sons de la natura. Ha dut a terme campanyes d’enregistrament de sons de la natura en diversos països d’Europa, Àsia (Malàisia i l’Índia), Austràlia i Nova Zelanda, Amèrica del Nord, Amèrica Central (Costa Rica i Guatemala), Sud Amèrica (Equador, Brasil i Uruguai) i d’Àfrica (Marroc, Mauritània, Kenya i Tanzània). Ha col·laborat amb els seus enregistraments de so en exposicions i llibres d’altres autors, ha contribuït i va participar en el treball d’investigació ornitològic i de fauna l’Ecologia i ha dut a terme recerca bioacústica en espècies com el linx ibèric.

Ha estat convidada a participar en diversos programes de premsa, ràdio i TV en els quals s’explica el seu treball com a audionaturalista. És membre científic de diferents entitats de conservació i gravadores de camp i és coautora de diversos articles publicats a revistes especialitzades. Va participar en la redacció del primer volum del Hand Book of the Birds of the World amb el capítol sobre Bec-planers i Ibis (Threskiornithidae).

Durant tot aquest període s’ha mostrat especialment interessada en la divulgació dels sons de la natura, mitjançant xerrades i audioconferències, tallers pràctics i cursos d’aprenentatge dels cants de les aus i la seva identificació, i sobre la percepció i escolta del paisatge.

Acte obert a tothom

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: