Deixa un comentari

Crònica de la XVII sortida pels entorns de Terrassa: baixant per la Riera del Palau, de La Cogullada a Les Fonts

Per primera vegada en les sortides que anem fent regularment pels entorns de Terrassa ens vam decidir per resseguir la Riera del Palau, un dels pocs cursos fluvials que tenen aigua regularment al nostre terme municipal. Malauradament, en el transcurs de la sortida vam poder comprovar l’estat de degradació en que es troba aquest tram de riera en que s’hi apleguen abocaments de runa i escombraries, aigües residuals, barraquisme i activitats diverses. Malgrat tot, es tracta d’un espai força emprat per molt ciutadans a banda dels que hi tenen algun dels nombrosos horts que es situen a banda i banda de la riera.

Estornell vulgar

Estornell vulgar

Tot i que aparentment l’espai no promet, la veritat és que en tot l’itinerari no vam deixar de veure ocells fins a sumar un total de 40 espècies diferents i comptabilitzar més de 500 ocells. Així doncs, vam tenir tant varietat com quantitat d’observacions. Respecte els ocells més lligats al medi aquàtic els protagonistes van ser els ànecs collverds (gairebé 40 repartits per la riera), les cueretes blanques (13) i torrenteres (11), les polles d’aigua (un mínim de 8) i els rossinyols bords (10, regularment repartits al llarg de la riera). Cal dir que el tram abans d’arribar a Les Fonts ens vam desviar del curs de la riera per enfilar-nos al vessant de la Serra de les Martines des d’on hi ha unes magnifiques vistes de la ciutat de manera que vam deixar de comptabilitzar algunes d’aquestes espècies a canvi de veure’n d’altres més pròpies de matollars i brolles com perdius, aloses, abundants tallarols capnegres (gairebé 30), etc.

També hi foren presents els rapinyaires, concretament un esparver però també una parella de xoriguers que voltava pels blocs de pisos de Can Jofresa a més d’algun exemplar d’aligot comú. Finalment cal destacar la nombrosa presència de pinsans, gafarrons, pardals, caderneres, garses, la colònia de cotorretes de pit gris de l’estació de FGC de les Fonts, etc. a més d’hivernants com el pardal de bardissa, cotxes fumades o titelles.  Podeu consultar la llista completa a l’Ornitho. cat o bé a l’apartat de llistats d’aquest mateix blog.

En resum, una sortida que posa de manifest la riquesa que encara aplega un entorn tan degradat com el que envolta el curs de la Riera del Palau.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: