1 comentari

Resultats del Projecte Orenetes 2012 a Terrassa: fins a 826 nius localitzats!

Curiosa ubicació d’uns nius localitzats a Terrassa

El Grup d’Ornitologia del CET ha participat aquest estiu per sisè any consecutiu al Projecte Orenetes, una iniciativa de l’Institut Català d’Ornitologia que pretén fer un seguiment dels nius d’Oreneta cuablanca dels pobles i ciutats de Catalunya.

Fins a cinc membres del Grup han participat en el seguiment a la ciutat de Terrassa d’aquesta espècie d’ocell, gràcies als quals s’han pogut localitzar més de 800 nius situats en edificis del casc urbà. Aquesta xifra mostra la ciutat de Terrassa com la que més nius ha localitzat fins al moment entre tots els municipis participants, essent a més, de les poques ciutats de més de 100.00 habitants que participa des de la primera edició en aquest projecte.

Respecte l’any passat, i gràcies a l’esforç dels companys participants, s’ha pogut mantenir l’àrea de mostreig habitual que comprèn majoritàriament barris perifèrics de la ciutat que és on hi ha les colònies d’orenetes més importants : Segle XX, La Cogullada, Can Parellada, Can Boada del Pi i Can Boada Casc Antic, Sant Llorenç, Les Arenes-La Grípia-Can Montllor, Torre-sana, Vilardell i Can Roca.

Les xifres globals mostren un lleuger increment del total de nius localitzats (tenint en compte que l’any passat l’àrea mostrejada va ser més petita) doncs les pèrdues d’alguns barris han estat compensades àmpliament pels guanys que n’han registrat d’altres. El balanç final és de 826 nius localitzats, dels quals fins a 515 estaven ocupats per les orenetes en el moment del cens. Malauradament el nombre de nius trobats trencats augmenta fins situar-se al voltant del 37%, 3 punts més que el 2011, de manera que gairebé 4 de cada 10 nius localitzats es troben trencats el que dificulta una més gran nidificació de l’espècie.

La gran majoria de nius es situen en blocs de pisos, concretament en polígons d’habitatges de barris com Can Roca (que aplega al 30% del total de nius localitzats a Terrassa), Can Boada (13%), Sant Llorenç (11%), Can Parellada (4%) o Vilardell (4%) mentre que una part prou important també es localitza en naus industrials, sobre tot als barris del Segle XX (24%) i a La Cogullada (6%).

Podeu consultar totes les dades recopilades fins ara pel Projecte Orenetes (2007-2012) i fins i tot localitzar els nius en un mapa al web www.orenetes.cat

Més informació referida al seguiment del Projecte des del nostre Grup la trobareu a l’apartat correponent del bloc

One comment on “Resultats del Projecte Orenetes 2012 a Terrassa: fins a 826 nius localitzats!

  1. Enhorabona per la feina feta!! Abraçades companys

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: